петък, 8 август 2008 г.

Батальонът на герберите

Батальон гербери избуя в културата на София. Има опасност тези симпатични цветя да се превърнат в досадни плевели, ако главният градинар на столицата не вземе мерки. От няколко сезона ГЕРБ-ер е начело на театър „Възраждане”. Както е добре известно, камерната трупа се помещава в сградата на Градската библиотека. Това обаче не е единствената причина в храма на книгите да мирише на гербери. Ароматът идва и от новия му директор, чиято съпруга е подопечена служителка в оранжерията на Градинаря.
Ако не сте разпознали цветята – това са актьорът Роберт Янакиев, поетът с китара Михаил Белчев и актрисата Кристина Белчева.
Нямаме нищо против тях, но малко ни притесняват някои подробности от артистичния пейзаж.
Театралите от години недоволстват под сурдинка, че директорът на театър „Възраждане” Роберт Янакиев заема поста, без да има необходимия ценз. Което е в разрез със Закона за закрила и развитие на културата. И въпреки, че мандатът му вече изтече, общината не обявява конкурс. Но Янакиев е общински съветник. Сещате се от квотата на коя партия.
Завършил е Театралния колеж „Любен Гройс” и в дипломата му се мъдри квалификация „специалист”. За да си шеф на трупа обаче трябва да си „магистър”.
Тук е мястото да споменем, че все пак Янакиев наистина е по-добър директор в сравнение с предишния Георги Г. Георгиев. Той определено не беше любимото цвете за мирисане на колегите си, които и днес се шегуват, че бил парашутист. Но син парашутист. По негово време трупата беше изпаднала в анонимност. А тази година – при Янакиев, получи първия си „Аскеер”.
Що се отнася до тандема Белчеви – там работата е малко по-друга. Бардът с топлия глас всъщност е завършил телевизионна режисура в полиса на Нева, който някога се казваше Ленинград. И едва ли има понятие от каталогизиране, реставрация и консервация на книги, библиографски справки, архивистика и т.н дисциплини от програмата на Библиотекарския институт. Затова малко ни стои като гербова марка, лепната изкуствено към фасадата на Столичната библиотека. Но пък, както споменахме, е мъж на жена си. Тя е главен експерт „Външни прояви” в дирекция „Култура” на общината.
Добре е, че все пак Михаил Белчев седна в шефското кресло след конкурс. Спечели го с програма, според която в сградата на площад „Славейков”, ще прави Клуб на писателя на мястото на сегашния джаз клуб.
Да не забравим още едно културно състезание – конкурсът за директор на театър „София”. И там един от основните претенденти беше гербер – сочеха Иван Славов даже за фаворит. Той е заместник-директор на Бургаския театър. Казват, че бил и драматург, но за негова пиеса не се сещаме. Сред съгражданите си е популярен именно покрай Бате Бойко. Така или иначе – той остана далеч в класирането. Предпочетен беше Ириней Константинов – голям актьор, чието величие бяхме позабравили. Припомнихме си го, когато стана глас на ДСБ и приближен на Иван Костов. Ириней откри митинга на опозицията и с характерния си тембър изрече: „Отново корупция! Отново липса на пари! И отново опозицията е заедно. Заедно сме всички тук, за да кажем на комунистите да си отидат от власт”. След него на трибуната излезе и Б.Б...
Но да не се отплесваме повече. Все пак сме благодарни, че българската култура мирише на цветя. Защото можеше и да е на нещо много по-лошо.

*
коментар във вестник "Политика"

2 коментара:

Анонимен каза...

Да, бе, Белчев бил спечелил Столичната библиотека на конкурс... Тогава защо той и Крисито уволняваха и назначаваха сва месеца преди "конкурса"? Той и жена му са толкова нагли, че изобщо не криеха, че лазят пред Бойко борисов и са впрегнали цялото СБП, за да "спечелят конкурса" и Мишо да се намести на директорския стол.

Анонимен каза...

Слава богу, че изникват свежи гербери, щото с тая хербаризирана роза всяка година погребваме българската култура!
Гледайте Роберт в новата версия на "Гераците" и си пренапишете "магистърската" статия.