вторник, 13 януари 2009 г.

Клекалото на Джелебова


Елена Джелебова - до вчера не бях чувала името на тази художничка. А сигурно и вие. Някъде я пишат и като Желебова, на латиница със сигурност е Jelebova :-).

Та адашката ми влезе в емисиите на информационните агенции с една карикатура, нарисувана за изложбата "Ентропа", с която Чехия отбелязва председателството си на ЕС. Всеки от художниците, поканени за въпросната експозиция трябвало да осмее предразсъдъците по адрес на собствената му страна. Рисунката на Джелебова предизвика масова истерия тук, но се оказва, че повечето медии онлайн правят неточен преразказ без да са я виждали.

От Министерството на културата пък веднага излязоха с декларация, че се разграничават от Джелебова и нямат нищо общо с тази изложба и не знаят как е направен подборът за нея.

Понеже съм си любопитна, порових се, порових се и хоп - намерих "Клекалото". Вижте го и вие.

10 коментара:

Анонимен каза...

Вярно е, че България е един турски кенеф и нищо повече, но за да не е така, едно от нещата които трябва да направим е да покажем наи-хубавото от страната ни на подобни форуми, а не най-лошото! И тъй като ние сме тоалетна, то Елена Джелебова е лайното в нея и като такава, няма право да ни показва по този начин към света! Няма да изчистим окаляния, ако го цапаме с още кал!
И пак няма да има адекватна реакция от когото трябва, зашото ТОЙ е зает с поредното източване на едикакво си от държавата, заради което пък едикойси от ЕС ще ни спре още няколкостотин милиона! :)
И за да няма повече виновни и оплакващи се, утре ви искам пред парламента, да пуснем водата в тоалетната!


ot Rosen Ganev
ganev.rosen@gmail.com

Unknown каза...

Има малки неточности в статията- не става въпрос за карикатура, а за конструкция и изглежда по доста по-различен начин.

Елена Кръстева каза...

Данаил, взела съм илюстрацията от официалния сайт на ЕС, там е публикувана точно тази рисунка, която според мен е карикатура. За справка: http://www.eu2009.cz/ - има линк към изложбата

Мери Катлийн О'Луни каза...

Харесва ми идеята. Не дсте ли имали преживявания с приятели чужденци на гости в българия и клекалата. Спомням си как една американка дойде с уплашен вик: "Откраднали са чинията на тоалетната!" и после не можах да й обясня, че мсъщност нищо не са откраднали. И т.н., и т.н. затова смятам, че тематично страхотно отговаря на идеята - да осмее предразсъдъците по адрес на собствената му страна!
дори пратих и писъмце на представителство ни в ЕС, след като прочетох, че с "чукове" щели да разбиват макета. - Ако още някой реши да праща - ще го намери на wp.flgr.bg

Unknown каза...

Може и да съм в грешка, но мислех, че това е конструкцията
http://www.mediapool.bg/photo/l_147789.jpg

Unknown каза...

ето и тук може да се забележи макар и трудно
:)
весел ден желая
http://www.eu2009.cz/assets/news-and-documents/news/entropa-2_1.bmp

maxi каза...

tazi risunka se namira samo v knijkite, koito se razdavat na posetiteli. realno tova e triizmerna konstrukcia, koiato visi na vhoda na instituciata.
eto hubava snimka : http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=320248

Елена Кръстева каза...

Благодаря ви много! :) най-сетне и аз видях инсталацията в репортажите по телевизията. Доскоро

maxi каза...

sigurno veche ste razbrali che vsichko tova e izmilesno ot cheshki sculptor. vuprosniat David Cerny si e izmisll vsichkite "artisti" ot 27-te strani i elena jelebova vobshte ne sashtestvuva. tova beshe razkrito samo blagodarenie na reakciata na joteva. sega cheshkoto pravitelstvo se izvini za tazi izmama i kaza che shte mahnat vsichkite konstrukcii.

kuklovoda каза...

Mnogo be6e priatna instalaziqta :)