събота, 14 март 2009 г.

Пет фобии на известни жени...и пет на прочути мъже


Мониторинг на страховете в душите на българските знаменитости

ЕЛЕНА КРЪСТЕВА/МОНИТОР

Как ятрофобията стопява усмивката на Любо Нейков? Ще развие ли скоро кметът Борисов рупофобия? Как ануптафобията движи живота на мадам „Искрено и лично” Миглена Чакракчиева? Накратко – какво е да те е страх от лекари, мръсотия и безбрачие? Все интересни въпроси покрай шоуто „Страх”, излъчвано по Нова тв. Над 10 000 бяха мераклиите да ядат хлебарки и да пият жлъчка от говедо в първото издание на формата у нас.
Малцина от тях обаче знаеха, че в света са регистрирани над 1030 фобии и че всеки четвърти жител на планетата страда от някакъв тип невроза. Сред тях е дисморфобията (страх от физическа непривлекателност), която кара много жени да прекаляват с визитите при пластичния хирург. Не са за пропускане рититофобията – страх от бръчки, верминофобията – ужас от микробите.
Според психолозите най-много се боят хората на възраст до 30 години, като тръпките полазват предимно високо интелигентните.
В култовата ни рубрика „Пет плюс пет” този уикенд правим бърз преглед на фобиите и страховете, които мъчат българските знаменитости.
Продължението четете тук:

Няма коментари: