четвъртък, 17 юли 2008 г.

Проф. Кирил Топалов, писател: С тест влизат и студенти, които почти не знаят български

интервю във вестниците "Монитор" и "Политика", 18 юли


С тест могат да станат студенти и младежи, които почти не знаят български език. Никой не е против мултикултуралността, но това не означава, че в държавица от (вече) няколко милиона трябва да се употребяват равнопоставено няколко езика. Докато тя все още се нарича България, логично е задължителен официален, канцеларски и литературен език да е българският.


Днес будители няма да намерите сред политиците, както е било през Възраждането, например. Тогава те са жертвали имот и живот за общественото благо, днешните "народни водачи" жертват общественото благо за своя имот и живот. Дребна разлика, но съществена.

Ако хората на изкуството продължават да се правят, че не ги интересува какво става в обществото, в което живеят, или пък клакьорстват на тези, които продължават да ликвидират държавността, да тикат народа във все по-страшна мизерия и в условията на все по-неовладяна престъпност, да не винят за това само другите

Първо да видим, че имаме държава, после ще определяме и цвета й. Иначе сме като латерната на Вазовия герой хаджи Ахил, в която е надникнал слепият Колчо и вместо свободна България вижда само всемирна тъмнина, както би се изразил Иванчо Йотата.

Цялото интервю може да се прочете тук:

1 коментар:

Анонимен каза...

не знам дали в тестовете е проблема, ама наистина има много неграмотни студенти

ама то каквито ученици изкарват гимназиите, такива студенти вкарват университетите, нали...